Det är enkelt att bli rik

Vi tar det direkt eftersom det är frågan många verkar ställa sig.

Så här enkelt blir du rik:
  1. Starta ett månadssparande i en global indexfond. Ju lägre avgift fonden har och ju större del av din lön du sparar desto snabbare blir du rik. Vi föreslår att du siktar på att spara minst 20% av din lön och att du hittar en fond som kostar max 0,4% i avgift.
  2. Vänta 15-20 år. Rör inte ditt sparande under tiden.
Det finns inga fler steg.

Svårare än så här är det helt enkelt inte. Men eftersom många vill göra en enkel fråga så svår som möjligt, för att kunna sälja någonting till dig, så kommer du aldrig få höra den här superenkla sanningen.

När vi pratar om det här brukar det alltid komma en massa följdfrågor så vi tänkte passa på att reda ut några av de vanligaste. Skicka oss gärna dina frågor eller invändningar så uppdaterar vi texten löpande!
Men jag kan ju förlora alla mina pengar på börsen?
Det säkra sättet att förlora pengar på börsen är att sälja sina aktier när de går ner i värde.

Att härda ut de kraftiga svängningarna i värde på kort sikt är priset du kommer behöva betala för att få möjligheten att tjäna pengar på lång sikt. Så enkelt är det och det finns inga genvägar. Över lång tid, minst 10-15 år, har aktier historiskt alltid gett en bra avkastning, under förutsättning att du som investerare inte rör din investering.

De som förlorar pengar på aktier försöker tajma marknaden genom att hoppa in och ut ur sina placeringar. Ingen kan förutsäga hur börsen kommer gå idag, i morgon eller ens nästa år. Men ju längre tidshorisont du har desto mer sannolikt är det att en investering i aktiemarknaden kommer vara lönsam eftersom marknaden på lång sikt alltid gått upp.
Men alla säger ju att jag behövde vara aktiv och se över mitt sparande regelbundet när det händer saker på börsen?
Om du följt vårt första steg ovan så kommer alla försök att “förbättra” eller “se över” ditt sparande sannolikt ge dig ett sämre resultat.
Jag vill bli rik snabbare än 15-20 år - hur gör jag?
Då får du spara mer än 20% av din lön. Hur mycket du sparar är det enda du kan påverka som kommer ge dig ett garanterat bättre resultat.
Kan jag inte välja fonder med mer risk?
Att försöka välja rätt fonder är som att spela på lotto; det kan göra dig rik snabbare. Men sannolikt inte.
Räcker det med bara en global indexfond? Jag har hört att man ska ha flera fonder?
90% av alla pengar som investeras på börsen hanteras av högavlönade proffs som ägnar all sin tid åt att försöka slå marknaden. Till sin hjälp har de staber av analytiker, enorma mängder data och kvalificerade analyser. Trots det är det bara 1% av alla investerare som klarar av att slå marknaden över lång tid.

En global indexfond äger företag över hela världen utifrån den sammansättning som världens alla investerare tillsammans enats om genom att sätta priser på företagens aktier. Genom att köpa en global indexfond så tar du alltså rygg på den kollektiva intelligensen hos världens samtliga investerare.

Om du tror att du har bättre möjligheter än professionella investerare att avgöra vilka aktier, fonder eller andra typer av investeringar som kommer gå bäst framöver så gör gärna det. Men tänk på att se det som en hobby och hobbies kostar pengar.
Men er metod låter ju så tråkig, jag gillar ju att välja investeringar.
Att investera är tråkigt. Det är också därför de flesta inte lyckas - de försöker vara aktiva inom fel område (vilka investeringar de har) istället för att lägga sin tid på sådant som de faktiskt kan påverka (hur mycket de sparar).

Om du absolut vill välja själv så gör gärna det men var beredd på att det kommer kosta dig pengar.
Men behöver jag verkligen, verkligen inte vara aktiv?
Nej
Om börsen kraschar då, behöver jag inte göra något då?
Inte mer än att vänta. Börsen kommer säkert fortsätta upp till slut.
När kan jag använda pengarna då?
Om du börjar plocka ut pengar innan 15-20 år gått så är risken stor att du inte kommer att bli rik.
Men jag har en kompis som tjänat jättemycket pengar på att välja sina fonder?
Det finns miljontals investerare. Under en enskild tidsperiod kommer det alltid finnas några fonder eller investeringar som gett riktigt bra resultat. Och många fler som gått dåligt.

Sannolikt kommer den fonden din kompis investerat i att gå sämre än genomsnittet framöver eftersom väldigt få investerare klarar av att slå marknaden över tid.

Att med säkerhet säga att ett resultat beror på skicklighet istället för tur eller slumpen kräver att perioden du utvärderar är minst 70 år.
Kan jag inte köpa aktier istället för en global indexfond?
Det kan du göra. Men sannolikt kommer det gå sämre än en global indexfond eftersom du får en mycket sämre riskspridning (tänk alla ägg i samma korg/få korgar) och dessutom tar extra risker som du inte kommer få bättre avkastning för (bolagsrisk, branschrisk och marknadsrisk).