Du behöver bestämma dig för hur du vill ha det i framtiden

Det här avsnittet det viktigaste vi kan erbjuda dig om du vill bli bra med pengar.

Om du vill ha andra ekonomiska möjligheter i framtiden jämfört med vad du har idag behöver du göra förändringar kring hur du lever och vilka ekonomiska val du gör.

Vi är övertygade om att du behöver förstå vad du siktar mot för att du ska känna motivation och mening att göra förändringar i sättet du lever. Om du inte känner ett stark mening i att ändra din situation kommer du ha svårt att behålla motivationen över tid.

Men det behöver inte betyda att du avstår sådant som du värdesätter. En enkel väg strävar efter att hjälpa dig hitta de områden i livet som faktiskt är viktiga för dig och se till att det är där du lägger din tid, din energi och dina resurser. Då väljer du samtidigt bort sådant som du tidigare lagt tid och pengar på men som egentligen inte var viktigt för dig.

Det är svårt, eller t.o.m. omöjligt att i stunden besluta sig för exakt vad du vill uppnå i livet. Det är inte heller det vi menar att du bör göra. Däremot tror vi att du behöver besluta dig för vilken generell riktning du vill att ditt liv ska ha.

Den riktning vi förespråkar är en av ekonomisk valfrihet. Valfrihet ger dig möjlighet att påverka din egen situation, ger dig en mening och sammanhang i vardagen och skapar trygghet och en känsla av kontroll. Valfrihet är vägen att gå helt enkelt.

För att göra din riktning tydligare underlättar det om du sätter upp målbilder som guidar dig på vägen. Målbilden är allt det som du kan drömma om och se fram emot. Det kommer ge dig motivation.

Att skapa en långsiktig riktning över hur du vill leva i framtiden och komma fram till vad du tycker är viktigt att lägga din tid på är helt avgörande för att du ska kunna bli bra med pengar. Har du motivation, drivkraft och ser mening i det du gör så kommer det att innebära uthållighet. Med uthållighet så kommer också resultaten.

Att vara bra med pengar är ett långsiktigt arbete. Resultatet av långsiktiga bra beslut kan dröja. Det kan mycket väl vara så att du inte ser effekterna av sådant du gör förrän många år in i framtiden. Då gäller det att du gör rätt saker.

När du är bra med pengar så är det tiden som gör stor del av jobbet åt dig. Det innebär inte att resultaten kommer över en natt eller ens snabbt.

De fulla effekterna av det som vi förespråkar kommer inte vara synliga på ens tio eller till och med tjugo år. Därför är det viktigt att du inte utvärderar din insats på kortsiktiga resultat utan på hur väl dina handlingar linjerar med din långsiktiga inriktning.

Processen att vara bra med pengar är långt viktigare än de kortsiktiga resultaten.