Ta ledigt ett helt år

Goda nyheter - du kan vara ledig ett helt år!


Visst är det märkligt att en så självklar sak som att du inte behöver leva i ekorrhjulet på ett helt år kan kännas så främmande? Det är inte självklart att ens tänka tanken att det är ok att vara ledig ett helt år. Speciellt inte utan en särskild anledning.

Samhället pratar om arbetslinje och vikten av att jobba så mycket det går. Vi pratar hellre om vikten av att göra sådant som du älskar att göra och att skapa dina egna förutsättningar att leva det liv du vill.

Det kan inkludera heltidsarbete, eller inte. Du väljer.

Det kanske låter lite främmande, men förhoppningsvis också lockande? Ett helt års ledighet att bara göra sådant som du faktiskt tycker om att göra.

Vi ska erkänna att vi har en speciell anledning till att vi tar upp den här möjligheten. Vi tror att för att du ska komma fram till vad du verkligen vill göra i livet så behöver du tid för att fundera. Upplevd tidsbrist och full kalender är en vanlig anledning till att de tankarna aldrig tillåts gro.

Du behöver inte vänta på att någon ger dig möjligheten - du kan ta ledigt ett helt år helt på egen hand


Nu till den goda nyheten: om du tycker att det låter lockande med ett helt år ledigt så kan vi berätta att du inte behöver vänta på att någon ger dig tillåtelse eller möjlighet. Du kan själv skapa förutsättningarna för att vara ledig ett helt år utan att behöva arbeta.

Den magiska formeln lyder:
Spendera inte alla dina pengar varje månad utan spara undan en del så kommer du snart kunna leva på sparpengarna under ett helt år.
Genialt!

Nyckeln för dig är att förstå kopplingen mellan ditt sparande och din egen möjlighet att ta ledigt ett helt år. Ju mer du sparar undan, desto snabbare kan du ta ditt lediga år.


Skarmavbild 2019-09-11 kl 090019png


Ser du skillnaden på hur mycket snabbare det kan gå bara genom att inte spendera (nästan) hela lönen? Överraskad? Den vanliga rekommendationen kring hur mycket du ska spara brukar ligga runt 10% av lönen.

Men sparar du 10% kommer du kunna ta ditt lediga år först om 10 år. Genom att öka sparandet från 10% till 30% kommer du kunna ta ledigt redan om 2,5 år. 7,5 år snabbare bara genom att spara 30% istället för 10% - det är en enorm skillnad!

Hemligheten ligger i att ett ökat sparande hjälper dig på två sätt: dels minskar det den summa pengar du lever på och dels ökar det den summa pengar du sparar.

Det fina med att ta ett helt år ledigt för att leva på egna pengar är att du inte behöver känna att du ska stå till svars för någon annan. Det är ju dina pengar så du har all rätt att ägna ditt lediga år åt precis sådant som just du känner är viktigt för dig.

Vår förhoppning är att du tar tillfället i akt och verkligen tar dig tid att fundera över vad du vill göra i ditt liv - det är ju det som är det främsta syftet med att komma ur ekorrhjulet för en stund.

Alla “om” och “men” då?


Nu har det blivit dags att prata om alla “om” och “men”. För vi vet att det brukar dyka upp en del “det går inte därför att….” när vi föreslår idén att alla borde ta ett år ledigt.

Låt oss tillsammans titta på några av de vanligaste ursäkterna:

Jag kan inte komma tillbaka till jobbet om jag är ledig
Ställ dig gärna frågan: hur viktigt är egentligen ett jobb som inte tillåter dig att fundera över vad du vill i livet?

Vad ska andra tycka?
Vill du verkligen låta bli att leva ditt liv som du vill av rädsla för vad andra ska tycka? Verkligen?!

Jag vet inte vad jag skulle göra
Det är lite av poängen med att ta ett år ledigt - att du ska få tid och möjlighet att verkligen känna efter vad du värdesätter i livet och vad som är viktigt för dig.

Funkar det verkligen?
O ja! Matten är så enkel att alla kan förstå, läs gärna vår tabell ovan en gång till.

Jag skulle ju förlora min SGI, a-kassa, rätten till välfärd etc
Trygghetssökande är en riktig fälla för att inte leva det liv som du verkligen vill leva.

En av de otjänster som välfärdssystemet gör oss är att det låser in människor i livssituationer som de inte vill ha av rädsla för att förlora sociala förmåner som sjukförsäkring och a-kassa.

Vi tror att det är en mycket större risk för dig att leva ditt liv och göra sådant som du egentligen inte tycker om att göra, jämfört med att förlora eventuella sociala förmåner under en period.

Dessutom har du ju tack vare att du sparat möjlighet att bekosta många av de utgifter som annars täcks av socialförsäkringssystemen.

“Alla” kan ju inte göra så, då skulle ju ingen jobba!
Så är det. Tur att du bara behöver ta ansvar för vad du gör så får andra ta ansvar för vad de gör.

Om du inte tar dig tid att fundera så kommer du aldrig komma fram till vad du vill i livet


Att tänka tar tid. Att komma fram till vad du vill få ut av livet livet tar enormt mycket tid. Om du aldrig tar dig tid att tänka kring vad du vill göra i livet kommer livet garanterat att hända ändå men blir det i den riktning som du önskar?

Tyvärr kommer många människor till den här insikten först när externa omständigheter tvingar dem till att fundera runt sitt liv: det kan vara skilsmässa, dödsfall eller andra tragiska händelser.

Vår förhoppning är att du som läser det här inte behöver komma till den punkten att du funderar över vad du vill med livet först efter att du tvingats till det, utan genom egen vilja.